Bine ati venitTrimite mesajPentru noi, părinții sau adulții care trăim alături de un copil sau îl însoțim pe drumul vieții, provocarea constă în a-i permite să realizeze actul cel mai dureros pentru fiecare,
acela de a crește și de a se diferenția de noi.
Îl autorizăm astfel să ne părăsească, să se despartă de noi,
să se îndepărteze, pentru a întîmpina riscurile și minunile vieții.

Jacques Salome

Pînă nu demult conceptul de inteligenţă cognitivă (IQ) a dominat imaginea societăţii asupra potenţialului uman, reprezentînd, în acelaşi timp, un standard de definire a excelenţei în viaţă. Paradoxul apărea în situaţia în care o persoană cu un nivel ridicat al IQ-ului nu da dovadă de performanţe înalte, în timp ce o altă persoană, cu un IQ modest, se descurca surprinzător de bine în viaţă. Karen Arnold, profesor de pedagogie la Universitatea din Boston, susţine că inteligenţa cognitivă, care este de obicei cuantificată prin note, nu pregăteşte persoana pentru situaţiile complexe ale vieţii. Un IQ ridicat nu este o garanţie a prosperităţii, prestigiului sau fericirii în viaţă. Savanţii au ajuns la concluzia că responsabilă de această diferenţă, cel mai adesea, se face Inteligenţa Emoţională (IE), concept definit în mod formal în 1990 de către John Mayer şi Peter Solovey şi dezvoltat în continuare de Daniel Goleman.

Inteligenţa emoţională reprezintă abilitatea unei persoane de a fi în stare să se motiveze şi să persevereze în faţa frustrărilor, să-şi stăpînească impulsurile şi să amîne satisfacţiile, să-şi regleze stările de spirit şi să împiedice blocarea activităţii gîndirii de către emoţii. Goleman menţiona că cei care au capacităţi emoţionale bine dezvoltate au şi mai multe şanse să fie mulţumiţi şi eficienţi în viaţă, să-şi stăpînească obiceiurile mintale care stau la baza propriei lor productivităţi.

Îmbucurător este faptul că, în comparaţie cu inteligenţa cognitivă, moştenită genetic, care este destul de rigidă, inteligenţa emoţională este mult mai flexibilă. Abilităţile emoţionale şi sociale ale IE sunt destul de maleabile şi pot fi dezvoltate şi îmbunătăţite prin intermediul unor intervenţii competente; ele pot fi insuflate copiilor, fapt care le va acorda o şansă mai mare, independent de potenţialul intelectual primit pe linia genetică. Aşa precum elevii învaţă pentru a-şi dezvolta competenţele matematice şi lingvistice, tot aşa pot învăţa ca să ajungă să stăpînească şi aceste abilităţi esenţiale pentru viaţă: conştiinţa emoţională de sine, independenţa, respectul de sine, empatia, flexibilitatea, toleranţa la stres, optimismul şi altele.
În rezultatul unui sondaj efectuat asupra unui mare număr de părinţi şi profesori s-a evidenţiat tendinţa mondială a generaţiei actuale de copii de a avea mai multe probleme emoţionale decît în trecut: sunt mai singuri şi mai deprimaţi, mai furioşi şi mai nestăpîniţi, mai emotivi şi mai înclinaţi să se îngrijoreze din orice, mai impulsivi şi mai agresivi.

Soluţia sugerată de către Daniel Goleman, şi promovată
de noi, este pregătirea tinerilor pentru viaţă. Copilul are nevoie de inteligenţa emoţională pentru a reuşi în viaţă, pentru a avea încredere în sine şi în abilităţile proprii, pentru a se cunoaşte mai bine şi pentru a-i cunoaşte pe ceilalţi, pentru a-şi transforma emoţiile negative, pentru a şti să se manifeste în siguranţă atunci cînd se simte furios, supărat, îngrijorat, obosit sau trist.

Să ne ajutăm copiii să se descopere şi să se exprime! Să-i ajutăm să dea inteligenţă emoţiilor pe care le trăiesc!

ISCEO le oferă copiilor şi adolescenţilor un curs de creştere personală şi dezvoltare a inteligenţei emoţionale care devin un imperativ al timpurilor noastre.

Programul pe care îl propunem se axează pe 5 direcţii de lucru, prezentate în continuare, care reflectă 15 abilităţi ale inteligenţei emoţionale:

 • Domeniul Intrapersonal
 • Domeniul Interpersonal
 • Domeniul Adaptabilităţii
 • Domeniul Administrării stresului
 • Domeniul Stării generale

 • DETALII:
  Participanţi: copii şi adolescenţi cu vîrsta cuprinsă între 7 şi 18 ani
  Tip de activitate: training psihologic
  Numărul de participanţi în grup: 12
  Durata unei şedinţe: 3 ore
  Frecvenţa: 1 şedinţă săptămînal
  Durata programului: 30 săptămîni
  Perioada de realizare: octombrie - mai

  NOTĂ: Grupurile se formează în funcţie de vîrsta participanţilor

  Pentru detalii şi înscrieri ne puteţi contacta la numerele şi adresa de mai jos:
  +373 60 51 00 50 / +373 60 55 15 55 / +373 79 70 71 30
  questions@isceo.md
  Copyright © 2021   www.isceo.md


  Home Despre Noi De ce ISCEO Parteneri Galerie Foto Impresii

  or. Chişinău, str. S.Timoşenko 10 (Petricani)
  tel: +373 60 51 00 50 / +373 60 55 15 55 / +373 79 70 71 30